Stoelyoga

Wat is stoelyoga?

Stoelyoga is een milde vorm van yoga die wordt beoefend met en op een stoel. Je hoeft je er niet voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. Het kan altijd en overal  waar een stoel in de buurt is. De yogavorm kenmerkt zich vooral door 2 zaken:
1.    Het tempo
2.  De eenvoud

De oefeningen zijn namelijk rustig, niet te lang en niet te zwaar en worden op en rond de stoel uitgevoerd. Bij staande oefeningen wordt de stoel vaak gebruikt als steun bij balansoefeningen of om een houding te vergemakkelijken.

Een stoelyogales bestaat meestal uit:

–  ontspanning- en ademhalingsoefeningen
–  rek- en strekoefeningen
–  spierversterkende oefeningen
– lichaamshoudingen
–  concentratietechnieken en meditatie.

Waarom stoelyoga?

Er zijn veel manieren om aan uw conditie te werken, stoelyoga is laagdrempelig en heeft tegelijk een positief effect op lichaam en geest. Yoga maakt spieren en gewrichten soepeler, bevordert de motoriek en de concentratie en neemt spanningen weg. Tijdens de lessen staat het respecteren van de eigen mogelijkheden centraal en leert men  creatief om te gaan met eventuele beperkingen. Hierdoor kunnen we ons volledig op de bewegingen richten zonder pijn te ervaren. Dat is overigens een gouden regel in yoga; als het pijn doet, dan moet je stoppen.

Ontspannen en genieten staan voorop en belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, de  lichamelijke en geestelijke gezondheid zal vooruit gaan bij regelmatige beoefening.

Voor wie?

Stoel Yoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. Stoelyoga is min of meer ‘vanzelf’ ontstaan doordat yogadocenten er een stoel bij pakten voor leerlingen voor wie de houdingen op de mat te zwaar of moeilijk werden.  Stoelyoga is voor iedereen, hoewel het vooral voor ouderen en fysiek beperkte mensen een uitkomst is.

Beweging levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van lichamelijke en geestelijke fitheid. Stoelyoga is een fijne en veilige manier om te blijven bewegen tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert accepteren.

Stoelyoga brengt ook  mensen bij elkaar die niet in de sportschool en yogastudio’s terecht kunnen.  Of als mensen  nergens terecht kunnen na een revalidatie. Ze ervaren dat het voor hen ook mogelijk is om te bewegen binnen een groep. Nieuwe energie op te doen en mensen te leren kennen.

Prijzen

12 lessen €  100,-
6 lessen €  55,-
Losse les € 10,-

Tijden

Startdatum donderdag 6 augustus van 9:30 – 10:30 uur. Neem een flesje water mee.

Informatie

Locatie: Fysiotherapiepraktijk MC de Eedenburgh.
Fr. van Eedenlaan 13e
Hilversum

Docent: Jolanda Kragten, stoelyogadocent en psychosomatisch fysiotherapeut

Voor stoelyoga kunt u terecht bij:

Wilt u direct een afspraak maken?