Psychosomatische fysiotherapie

Voor wie is psychosomatische fysiotherapie?

De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Maar er zijn toch duidelijk lichamelijke symptomen. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen, vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort gevallen kan psychosomatische fysiotherapie (ook wel haptonomie genoemd) een groot verschil maken. De therapeut kijkt naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Op zoek naar psychosomatische fysiotherapie in Hilversum? De Eedenburgh is u graag van dienst.

psychosomatische fysiotherapie

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en –patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken.

Bijvoorbeeld door stress, op het werk of privé. Of door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces. In principe trekt uw lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert erop. Maar staat u voortdurend onder druk, dan kan het gebeuren dat u de signalen van uw lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren.

Vaak voorkomende klachten

U kunt terecht bij de psychosomatische fysiotherapeut voor onder andere de volgende klachten:

 • Hoofdpijn, klachten aan uw nek, rug, bekken, maag/darm en buik
 • Extreme vermoeidheid
 • Niet kunnen ontspannen
 • Druk op de borst of hartkloppingen
 • Onverklaarbare spier- en gewrichtspijn
 • Benauwdheid en/of moeite met ademhalen
 • Lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
 • Slecht of juist heel veel slapen
 • Angstig en onzeker zijn

Hoe komt u weer in balans?

Uw psychosomatisch fysiotherapeut (ook wel haptonoom genoemd) kan u helpen de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties. U gaat bijvoorbeeld samen aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt. Nog meer dan een ‘gewone’ fysiotherapeut kijkt de psychosomatisch fysiotherapeut naar uw gehele persoon én naar uw leefomgeving. Op die manier helpt ze u weer in balans te komen. Tevens kan behandeling door middel van massage helpen om acute klachten te verminderen. Onze psychosomatische fysiotherapeut is ook gespecialiseerd in fasciatherapie.

Doelen van de therapie

De doelen van de therapie kunnen zijn:

 • Inzicht krijgen in de oorzaak van de klacht en de invloed die deze heeft op uw dagelijks functioneren. Ook kijken we naar de factoren die mogelijk uw klachten in stand houden
 • Aanleren van ademhalings– en ontspanningsoefeningen
 • Opvoeren van de belastbaarheid door oefeningen of training
 • Bewust worden van het lichaam en herkenning van stressreacties in het lichaam
 • Aanvoelen en leren respecteren van grenzen, zowel lichamelijk als psychisch
 • Gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten
 • Bevorderen van het vertrouwen in uw lichaam, waardoor u meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld krijgt
psychosomatische fysiotherapie

Werkwijze

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, intakegesprek en een onderzoek, worden samen met u de doelen van de behandeling bepaald en een therapieplan opgesteld. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl. Ze maakt gebruik van de volgende interventies:
– Cognitief gedragsmatige interventies
– Specifieke bewustwordingsmethodieken
– Ontspannings– en communicatiemethodieken
– Lichaamsgerichte interventies
– Stress management
– Haptonomie

Samenwerking met deskundigen

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan -met uw toestemming- samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat u zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.

Bekijk de informatiepagina van het KNGF voor verdere informatie.

Voor psychosomatische fysiotherapie kunt u terecht bij:

Wilt u direct een afspraak maken?