Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Deze specialisatie van de fysiotherapie richt zich met name op het bewegingsapparaat, bestaande uit de wervelkolom, ledematen en de bijbehorende spieren. Vanwege de brede kennis en ervaring met het stellen van diagnoses, is het meestal de manueel therapeut die via het screenen van de klachten een indicatie geeft voor verdere behandeling. Een aparte tak binnen de manuele therapie is kaaktherapie.

Manuele therapie is dus een gespecialiseerde behandelvorm met als doel enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van je houding en bewegingen.

Hoe werkt de manueel therapeut?

Met behulp van manuele therapie kan een stoornis verholpen of gereduceerd worden. De manueel therapeut probeert de stoornis op te heffen door middel van mobiliserende of manipulerende technieken van gewrichten, spieren en zenuwen, ondersteund met adviezen, oefentherapie en instructie (b.v. huisoefenschema ). Als er sprake is van een overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueel therapeut juist met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen.

Voor welke klachten manuele therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

De manueel therapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:

  • Hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Artrose van de heup
  • Lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben, dit kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dat geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten door middel van spieren stabieler te maken.

Voor manuele therapie kunt u terecht bij:

Wilt u direct een afspraak maken?