Manuele therapie

Wat is manuele fysiotherapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut richt zich met name op het bewegingsapparaat, bestaande uit de wervelkolom, ledematen en de bijbehorende spieren en gewrichten. Door het observeren van de manier van bewegen, stelt de manueel therapeut een passende behandeling op.

Op zoek naar manuele fysiotherapie in Hilversum? Bij De Eedenburgh helpen we u deskundig op weg.

Als specialisatie binnen de fysiotherapie heeft Manuele Therapie een tweezijdig doel: enerzijds is dit het beter laten functioneren van de gewrichten, anderzijds is de therapie gericht op het verbeteren van je houding en bewegingen.

Onze collega’s hebben naast de studie fysiotherapie een driejarige master voor manuele therapie gevolgd. Zij scholen zich regelmatig bij om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen.

Hoe werkt de manueel therapeut?

Met behulp van manuele fysiotherapie kan een stoornis verholpen of gereduceerd worden. De manueel therapeut probeert de klacht te verminderen door middel van mobiliserende of manipulerende technieken van gewrichten, spieren en zenuwen, ondersteund met adviezen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van oefentherapie en toelichting bij oefeningen voor thuis. Als er sprake is van een overbeweeglijkheid in de gewrichten, kan de manueel therapeut met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen.

Hylyght meting onderbeen

Welke klachten behandelt de manueel therapeut?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die gepaard kunnen gaan met het minder goed kunnen bewegen van een gewricht. De manueel therapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten aan spieren en zenuwen die daarmee verwant zijn.

 

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:

  • Hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Artrose van de heup
  • Lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten

Voor manuele fysiotherapie in Hilversum kunt u terecht bij:

Wilt u direct een afspraak maken?