Fysiotherapie voor kinderen

Waarom fysiotherapie voor kinderen?

Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen duurt dit wat langer of wijkt de ontwikkeling af. Dat kan komen door een aandoening aan de zintuigen, de organen, het zenuwstelsel of iets wat bij bewegingen komt kijken. Hierdoor kunnen kinderen te weinig motorische ervaringen opdoen, ze hebben daarom meer oefening nodig. En daarom bestaat er fysiotherapie voor kinderen!

 

Al deze kinderen kunnen baat hebben bij een behandeling door een kinderfysiotherapeut die gespecialiseerd is in alles op het gebied van bewegen bij kinderen en jeugdigen tussen 0 en 18 jaar. Voor fysiotherapie voor kinderen in Hilversum bent u bij Fysiotherapie de Eedenburgh van harte welkom.

Meisje gooit voorwerp in verzamelbak met fysiotherapeut

Baby’s

Bij zuigelingen zijn er signalen die kunnen wijzen op motorische problemen, bijvoorbeeld: passiviteit, lage spierspanning, weinig kracht, overstrekken, onrust, veel huilen, asymmetrie, moeite met houdingsveranderingen (voorkeurshouding), billenschuiven, eenzijdig bewegen. Meestal zal de arts van het consultatiebureau, de huisarts of een specialist een rol spelen in het signaleren van deze problemen. Vaak geldt: hoe eerder het kind behandeld wordt door een kinderfysiotherapeut hoe geringer de verstoring van de ontwikkeling van het kind is.

Een scheef hoofdje komt bij zuigelingen frequent voor. Door middel van een eenvoudig bandje meten wij de mate van scheefheid. Ook kunnen we hiermee het effect van de behandelingen meten. Onze therapeuten hebben scholing gehad om dit meetinstrument te kunnen gebruiken.

Het jonge kind (peuter/kleuter)

Jonge kinderen die een verkeerde houding of motoriek aanleren, kunnen daar veel last van hebben. Lichamelijk, maar ook sociaal. Denk aan het spelen op het schoolplein of tijdens de gymles. Bij elke leeftijd horen bepaalde motorische vaardigheden die je onder de knie moet krijgen. Soms is het nodig om daar deskundig en toch spelenderwijs hulp bij te krijgen.

Het oudere kind (schoolkind/puber)

Oudere kinderen kunnen motorisch onhandig zijn of houterig bewegen. Het kind kan ook moeite hebben met schrijven of het tempo van de klas niet bijbenen. Zintuigprikkels worden soms anders waargenomen. Een kind kan moeite hebben met stilzitten, vaak zijn evenwicht verliezen, veel uit de handen laten vallen of is angstig om te bewegen. Kinderen kunnen ook een slechte of een slappe lichaamshouding hebben. Soms maakt een kind veel bijbewegingen of lijkt het achter in zijn motorische ontwikkeling in vergelijking tot leeftijdsgenoten. Kortom, bewegingsproblemen kunnen veel invloed hebben op het welbevinden van een kind en het functioneren binnen een groep. Kinderfysiotherapie helpt om problemen bij het bewegen te verhelpen.

Voor fysiotherapie voor kinderen in Hilversum kunt u terecht bij:

Afspraak maken voor uw kind?