Kaakfysiotherapie

Wat is kaakfysiotherapie (Orofaciaal therapie)?

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist (zoals KNO).

De orofaciaal therapeut

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw- aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

Klachten

Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht: kaakklachten, klemmen van de kaak, tandenknarsen, pijn in het gelaat/kaak of hoofd, aangezichtsverlamming, duizeligheid, nek- en schouderklachten, hoofdpijnklachten, klachten ten gevolge van een ongeluk en/of botbreuk, klachten ten gevolge van kanker en/of reuma en andere ziektebeelden in het hoofd-halsgebied (bijv. spanningsklachten).

Hoe werkt een kaakfysiotherapeut?

De orofaciaal fysiotherapeut start met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek naar de klacht. Hij/zij legt uit waar het lichamelijk onderzoek uit bestaat. Soms maakt de therapeut gebruik van een vragenlijst. Het lichamelijk onderzoek is gericht op de hals, de borst, de wervelkolom, de schoudergordel of het kauwstelsel waarbij de mondholte en kaakbewegingen beoordeeld worden.

Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met u doorgenomen. Gedurende en aan het einde van de behandeling vindt een evaluatie plaats om te beoordelen of de doelstellingen zijn gehaald. De praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapeuten.

Ontstaan van kaakklachten

Als één of meer delen van het kauwstelsel niet goed functioneert, kan dit klachten veroorzaken. Eén van deze klachten is een knappend geluid in het kaak- gewricht. Dit kan tot gevolg hebben dat de mond niet ver genoeg opengaat of niet goed gesloten kan worden. De kauwspieren kunnen strak (stijf) aanvoelen en pijn veroorzaken.

 

Als de tanden en kiezen niet ongestoord op elkaar kunnen sluiten, kunnen er veranderingen optreden in de kaakgewrichten. Klemmen en knarsen kan slijtage aan tanden en kiezen veroorzaken waardoor de gewrichten ongunstig belast gaan worden en pijnlijk worden. Soms kunnen tanden en kiezen overgevoelig zijn (tand- of kiespijnklachten kunnen sterk op een TemporoMandibulaire Disfunctie, TMD lijken (maar hoeven geen TMD te zijn).

Stoornissen in het kauwstelsel kunnen zelfs een uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het oor zelf geven. Hebt u last van de kauwspieren, dan kan dit hoofdpijn, nekpijn of een vermoeid gevoel in de kaken geven.

Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door:

  • tandenknarsen en klemmen: dit is de kaken gedurende de dag en ook ’s nachts op elkaar houden
  • overmatig gebruik van kauwgom en nagelbijten
  • een slecht zittend kunstgebit of een onvolledig gebit. Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen. Denk maar aan ‘doorbijten’ of ‘verbijten’ in moeilijke situaties. Door de overbelasting kunnen de structuren van het kauwstelsel beschadigd raken. Dit kan zeer geleidelijk maar ook snel gaan.

Voor kaakfysiotherapie kunt u terecht bij:

Wilt u direct een afspraak maken?