Bekken fysiotherapie

Wat is bekken fysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut richt zich op patiënten met problemen in het hele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Deze problemen kunnen zich voordoen bij zowel mannen als vrouwen. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u – als het nodig is – over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel gebied kunt u bij de fysiotherapeut terecht. Tevens is de bekkenfysiotherapeute bevoegd en deskundig om inwendig onderzoek te doen.

Op zoek naar bekkenfysiotherapie in Hilversum? Bij Fysiotherapie de Eedenburgh bent u aan het juiste adres.

Klachten

Met onderstaande klachten kunt u bij een bekkenfysiotherapeut terecht:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Vaak heel nodig moeten plassen en/of ontlasten, wat u bijna niet tegen kunt houden
  • Zeer vaak moet plassen en/of ontlasten
  • Niet goed uit kunnen plassen of moeite hebben met de ontlasting (het voelt bijvoorbeeld alsof er ontlasting achterblijft in de darmen)
  • Verzakking van de blaas, de baarmoeder of de darmen
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Seksuele problemen door te hoge spierspanning of te lage spierspanning in de bekken- bodem of doordat u de bekkenbodemspieren niet goed gebruikt
  • Voor en na operaties in de onderbuik; zoals een prostaatoperatie of verzakkingsoperatie
  • Als begeleiding, bewustwording, ontspanning en training van de spieren in en rond het bekken tijdens de zwangerschap en rond de bevalling
  • Na een (sub) totaalruptuur

Bekkenbodem

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken, ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Bekkenbodem fysiotherapie
bekkenfysiotherapie hilvesrum

Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut vraagt u eerst om precies te vertellen welke klachten u heeft. Daarna doet zij een lichamelijk onderzoek, waarbij zij let op uw houding, ademhaling, spierkracht, en de beweeglijkheid en stabiliteit van de rug en het bekken.  Indien nodig wordt er, in overleg met u, een inwendig onderzoek gedaan om het functioneren van de bekkenbodemspieren te beoordelen. Na het onderzoek maakt de bekkenfysiotherapeut een behandelplan, dat zij met u bespreekt.

Voor bekkenfysiotherapie in Hilversum kunt u terecht bij:

Els Backer

Wilt u direct een afspraak maken?