Een chronische aandoening of het ondergaan van een operatie kunnen een grote impact hebben op uw dagelijks functioneren. Fysiotherapie of oefentherapie kunnen een effectieve behandeling zijn voor het verminderen van klachten, bevorderen van het herstel en/of het leren omgaan met uw aandoening. Binnen ons team zijn verschillende zorgverleners aanwezig met passie voor deze patiëntengroep. Zij werken vaak samen met diverse andere hulpverleners zoals een ergotherapeut, psycholoog of praktijkondersteuner.
Onze specialisten zijn met name gespecialiseerd in fysio- en/of oefentherapie bij de behandeling van:
Voor meer informatie over de behandeling bij deze klachtenbeelden kunt u op de aandoening/klacht klikken en wordt u verwezen naar onze partner Sportrevalidatie Hilversum.
Verder wordt onder chronische zorg zorg verstaan die (gedeeltelijk) betaald wordt vanuit de basisverzekering. U heeft hier altijd een verwijzing voor nodig van de specialist of huisarts. Wat dat precies inhoudt voor uw situatie kunt u checken bij uw zorgverzekering of op de 'chronische lijst fysiotherapie'
49% tot 70% van de bevolking heeft gedurende zijn/haar leven wel eens last van rugklachten. Mede hierdoor is dit een van de meest voorkomende klacht binnen onze praktijk. U kunt bij ons terecht voor een grote variatie aan rugklachten. De meeste rugklachten zijn niet te relateren aan een specifieke aandoening. Dit worden ook wel aspecifieke lage rugklachten genoemd. Onze therapeuten zijn in dat geval getraind om samen met de patiënt te kijken naar wat dan wel ten grondslag licht aan uw klachten. Aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld. De insteek hiervan is niet alleen de klachten te verhelpen, maar ook op lange termijn zoveel mogelijk te voorkomen. Wat betreft specifieke aandoeningen aan de wervelkolom hebben onze therapeuten ervaring met onder andere: wervelfracturen, osteoporose, axiale spondyloartritis, radiculair syndroom of hernia, spondylolisthesis, scoliose, Morbus Scheurmann en Morbus Bechterew.
Hoofdpijn en duizeligheid kan uit verschillende oorzaken ontstaan. Hoofdpijn kun je onderverdelen in verschillende soorten hoofdpijn: zoals spierspanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, hoofdpijn vanuit de kaak, hoofdpijn die afhankelijk is van medicijnen en mengvormen hiervan.
Duizeligheid kan ook voortkomen vanuit de nek, of vanuit andere systemen, namelijk: het evenwichtsorgaan, de ogen en het gevoel in de spieren en pezen. Signalen uit je benen en nek geven informatie over de stand van je lichaam en van het hoofd ten opzichte van het lichaam. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Als er verkeerde of onbekende signalen binnenkomen kan het gevoel van duizeligheid ontstaan. Hoe deze wordt ervaren is zeer wisselend. Denk hierbij aan onvast op de benen staa, zweverig, draaierigheid, het gevoel alsof de wereld draait of het gevoel alsof je zelf draait.
Pijn of spanning in de kaak kan ook gekoppeld zijn aan nekpijn, hoodfpijn of duizeligheid. Deze kaak klachten kunnen zich uiten in: geluid (klikken, klakken of kraken) van de kaak, scheefheid in de onderkaak, pijn (hoofd, kaak of nek) en minder beweeglijkheid in de kaak (moeite mond ver openen). Ook kunnen er klachten zoals bv oorsuizen of oorpijn ontstaan. De manueel therapeut kan gericht gaan onderzoeken waar de kaakpijn vandaan komt.
Een veel voorkomende oorzaak van klachten bij ouderen is artrose (slijtage). Deze is vaak aanwezig in de rug, heup of knie. Een operatie kan soms de oplossing zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn de nieuwe heup of nieuwe knie operatie. Maar vaak is training, verbeteren van de houding en sterker maken van bepaalde spier/spiergroepen al voldoende. Artrose is dus niet het einde van de wereld! Wij streven naar een goede combinatie van fysiotherape, manuele therapie en oefentherapie om u te helpen bij de slijtage aan heup, rug of knie.
Hoe artrose ontstaat is nog onbekend, wel weten we dat het te maken kan hebben met: geslacht, een stukje erfelijkheid, overbelasting of een aangeboren afwjiking (in bijvoorbeeld een gewricht). Middels fysiotherapie helpen we u met het verminderen van de pijn en verbeteren van de functie van het gewricht, en de omliggende gewrichten. Bewegen helpt hierbij! Dus zoekt de therapeut samen met u naar wat het beste past en helpt bij uw klacht. Training van de spieren en spiergroepen eromheen is ook belangrijk.
Vanuit de basis verzekering kunt u tot 12 behandelingen gedurende 12 maanden oefentherapie/fysotherapie vergoed krijgen bij knie- of heupartrose uit de basisverzekering.
Na een operatie aan bijvoorbeeld schouder, rug of knie, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer op de been zijn. Onze fysiotherapeuten hebben elk hun eigen specialisme qua revalidatie en hebben regelmatig contact met ziekenhuizen en orthopeden bij ons in de regio. Na de operatie kunt u vaak snel naar huis toe, behandeling aan huis is bij ons mogelijk om de eerste stappen in de revalidatie te zetten. Ook hebben wij een gratis haal- en breng service! Onze chauffeur haalt u thuis op en brengt u naar de praktijk voor uw fysiotherapie of oefentherapie behandeling.
Ons specialistische centrum op de Eedenburgh heeft, naast fysio/manueel therapeuten, ook een kinderoefentherapeut en kinderfysiotherapeut i.o. in het team! Dit zorgt ervoor dat we ook de beste zorg kunnen bieden aan kinderen en baby's qua ontwikkelingssysteem en bewegen. Naast de zorg voor het kind, richten we ons ook op de zorg voor de vrouw. Hierbij werkt de manueel therapeut samen met een osteopaat, een psychosomatisch fysiotherapeut, een seksuologe en een psycholoog. Bekkenpijn, bekkenbodemklachten en/of moeite met opbouwen dagelijkse activiteiten of sport na bevalling, zien wij regelmatig bij ons in de praktijk.